රෝග නිවාරනයට කෙසෙල්

පොටෑසියම් අඩංගු අඩංගු ආහාර වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීමෙන් ආයුෂ වැඩිවන බව නවතම පර්යේෂණවලින් සොයාගෙන ඇත.කෙසෙල් ජනප්‍රිය පොටෑසියම් බහුල පළතුරක් මෙන්ම එළවළුවකි.
 ඉදුණු කෙසෙල් දෛනික ආහාරයෙන් පසු අතුරුපසක්‌ ලෙස ගැනීම වඩාත් සුදුසු ය. අප ශරීරයේ ක්‍රියාකාරීත්වයට අවශ්‍යතන්තුමය කොටස් මෙන්ම පොටෑසියම් වැනි ලවණ වලින්ද පොහොසත්ය. එබැවින් කෙසෙල් ආහාරයට ගැනීම කෙනෙකුගේ නීරෝගී සෞඛ්‍යය තත්ත්වයක් පවත්වා ගෙන යාමට ඉවහල් වේ. විටමින් සීවිටමින් ඒවිටමින් බීමැග්නීසියම්කැල්සියම්පොටෑසියම් ආදීසංඝටක අඩංගු වන කෙසෙල් රත්තහීනතාවයඅධික රුධිර පීඩනයමළබද්ධයමානසික ආතතිය,ස්නායු රෝග සහ විශාදය ආදී රෝග සඳහා වඩාත් සුදුසු ඖෂධීය ගුණයෙන් යුක්ත වේ.ආහාර මාර්ග පද්ධතියේ අසාමාන්‍යතා නැති කරයි.සාමාන්‍ය කෙසෙල් වර්ග අතරින් බොහොමයක් ඒවා මළබද්දය ඇති කරන අතර සමහර කෙසෙල් වර්ග මළපිට කිරීමට උපකාරීවේමීට අමතරව කාන්තාවන්ගේ මාසික ඔසප් වීමේදී කෙසෙල් ආහාරයට ගැනීමෙන් වැඩිපුර රුධිරය පිටවීම අඩුකරන බවද කියවේ.
කෙසෙල්ගෙඩියක ස්වභාවයෙන්ම හමුවන ප‍්‍රධාන සීනි වර්ගතුනකි. සුක්රෝස්,ෆ‍්‍රක්ටෝස් හා ග්ලූකෝස් තුන් ජාතියම එහි ඇත.


මෙනිසා කෙසෙල් ගෙඩියක් කෑම යනු රූපවාහිනී දැන්වීමක පෙන්වනාක් මෙන් නමට ශක්තිය ලැබෙන ශක්තිජනක පානයක් මෙන් නොව සැබෑවටම සිරුරට එක් ක්ෂණිකයකින් ශක්තිය ලබා දෙන්නකි.
එය කෙඳී සහිතය.එනිසා දිරවීම පහසුය.
මෙනිසාවෙන්ම කෙසෙල් ලෝකයේ ප‍්‍රසිද්ධ ක්‍රීඩක කී‍්‍රඩිකාවන් අතර ජනපි‍්‍රය ආහාරයකි.
නමුත් ශක්තියට අමතරව කෙසෙල්වලින් ලැබෙන ප‍්‍රතිලාභ බොහෝය 
කෙසෙල් වල අඩංගු විටමින් වර්ග
·         Vitamin B6 - 0.5 mg
·         Manganese - 0.3 mg
·         Vitamin C - 9 mg
·         Potassium - 450 mg
·         Dietary Fiber - 3g
·         Protein - 1 g
·         Magnesium - 34 mg
·         Folate - 25.0 mcg
·         Riboflavin - 0.1 mg
·         Niacin - 0.8 mg
·         Vitamin A - 81 IU
·         Iron - 0.3 mg
 රැධිර පීඩනය
අඩු සෝඩියම් ප්‍රතිශතයක් පවත්වා ගැනීම මගින් රැධිර පීඩනය අඩු කරගත හැකිය.
ඇදුම
කෙසෙල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඇදුම වැනි රෝග වල අවදානම අඩු කරගත හැකි බව නවතම පර්යේෂණ වලින් පෙන්වා දී ඇත,
ලන්ඩන් හි ඉම්පීරියල් කොලේජ් විසින් පවත්වන ලද අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ දිනකට කෙසෙල් එක් කන්නයක් ආහාරයට ගත් දරුවන්ට ඇදුම වර්ධනය කිරීමේ හැකියාව 34% කින් අඩු විය හැකි බවයි.
පිළිකා
ජීවිතයේ මුල් අවුරුදු දෙක තුළ කෙසෙල්, දොඩම් සහ තැඹිලි යුෂ පරිභෝජනය කිරීමෙන් ළමා කාලය තුල පිලිකා  වර්ධනය වීමේ අවදානම අඩු කළ හැකිය      විටමින් සී , කෙසෙල් වර්ග පිළිකා ඇති කිරීමට හේතු වන නිදහස් රැඩිකල්වාදීන් බිහි කිරීමට සටන් වැදිය හැක.
හෘද රෝග
කොල,කහ වර්ණක  පොටෑසියම්, විටමින් C සහ B6 අඩංගු කෙසෙල් වල අන්තර්ගතය .මේවා හෘද සෞඛ්යයට සහාය වේ. සෝඩියම් ප්‍රමාණය  අඩු වීමක් සමග පොටෑසියම් ප්‍රමාණය  වැඩි වීමෙන් රෝග අවධානම අඩු කල හැකි බව පෙන්වා දී ඇත.
වකු ගඩු වල ගල් ඇති වීම ද අඩු කරයි.
අස්ථි බිදීම අඩු කරයි.
දියවැඩියාව
 අධි-ෆයිබර් ඩයට් පරිභෝජනය කරන වර්ග 1 දියවැඩියාවට අනුව රුධිරයේ ඇති ග්ලූකෝස් මට්ටම අඩු වන අතර දියවැඩියාව 2 වර්ග 2 සඳහා රුධිර සීනි, ලිපිඩ සහ   ඉන්සියුලින්   මට්ටම්.  මධ්ය ප්‍රමාණයේ කෙසෙල්, කෙඳි ග්රෑම් 3ක් පමණ සපයයි.
ඇමරිකානුවන් සඳහා වන ආහාර මාර්ගෝපදේශ කාන්තාවන් සඳහා කාන්තාවන් 21-25 ග්රෑම් / දිනකට සහ ග්රෑම් 30-38 ග්රෑම් / දිනකට නිර්දේශ කරනු ලැබේ.
 ජීර්ණය
ඇපල් සෝස් සහ කෙසෙල් වර්ග වැනි ආහාර ජීර්ණය සදහා නිර්දේශ කරනු ලැබේ   
උපුටා ගැනීම -අන්තර්ජාලය